ROCKFALL MITIGATION MEASURES AT SAPTSHRUNGI GAD, NASHIK

Home > Zrealizowane projekty > ROCKFALL MITIGATION MEASURES AT SAPTSHRUNGI GAD, NASHIK

Dynamic Barriers

2015

NASHIK - MAHARASHTRA - India

PWD NASHIK

MACCAFERRI ENVIRONEMNTAL SOLUTIONS PVT LTD

IIT, Bombay

ROCKFALL MITIGATION MEASURES AT SAPTSHRUNGI GAD, NASHIK

The rockfall mitigation measures constituted of secured drapery system with Steelgrid MO and High Energy Absorption (HEA) panels and surface anchor

Problem

The Saptashrungi Gad temple is a Hindu pilgrimage site situated at Vani, near Nashik. Large numbers of pilgrims move along the Parikrama path (pathway around the shrine) at the temple, which is situated in high hill terrace comprising of moderately weathered and fractured basaltic terrain where numerous rocks are hanging precariously at many locations. Due to the extreme weathering, the loose rock mass from the top of the hill occasionally fall, bounce, roll and slide down along the hill slope with some rocks landing on or passing the temple complex and the Parikrama path causing fatal injuries to the pilgrims. The work site involved a very large area and posed numerous challenges because of inaccessible terrain, low visibility, higher slope (about 200m from road level) and bigger threats of rockfall. Engineering investigations were carried out and studies were done by geologists and other experts to provide solutions to mitigate the rockfall problem.

Solution

The rockfall mitigation measures constituted of secured drapery system with Steelgrid MO and High Energy Absorption (HEA) panels and surface anchoring. Two lines of flexible rockfall barrier of 5000 kJ capacity and 7m height of total length 150m were strategically installed above the temple and Parikrama path to provide an additional safety layer in view of highly sensitive site requirements. Helicopter was employed for shifting various components. After installation completion in Dec-2015, a rockfall event was reported on slope above the temple in June-2017 and has been successfully contained by the dynamic barrier. The maintenance activities were done to remove the boulders and repair of the damaged components. This project was selected as one of the finalists of Ground Engineering Awards- 2017 under 鈥淚nternational Project of the Year Award鈥 Category鈥 on account of its innovative design to overcome a significant geotechnical challenge, demonstration of delivery of value and quality for the client, involvement with project stakeholders and community to deliver a successful outcome and efficient and collaborative delivery through close relationships with the client and supply chain.

This site is registered on wpml.org as a development site.