BAFOKENG CIVIC CENTRE MACWALL

Home > Zrealizowane projekty > BAFOKENG CIVIC CENTRE MACWALL

Reinforced Soil Walls and Slope Reinforcement

2001

PHOKENG - NORTH WEST PROVINCE - South Africa

ROYAL BAFOKENG ADMINISTRATION

KALODE CONSTRUCTION

FOUNDATION & SLOPE STABILITY ENGINEERS

BAFOKENG CIVIC CENTRE MACWALL

In keeping with their tradition of providing innovative, engineered solutions, Maccaferri Africa/African Gabions proposed the use of the MacWall Co

Problem

The design and layout of the walkway along the Royal Bafokeng civic centre necessitated the construction of a versatile retaining wall system due to the positioning of the building by the architect.  Construction of the wall system entailed almost vertical segmental block walls varying in height from 1m to 4m, intricate curves and corners, as well as a 4m high freestanding wall enclosing the sump area which would house the civic centre鈥檚 water-pumping system. Furthermore, the segmental block wall had to safely support the design loads and simultaneously enhance the aesthetic appeal of the landscaped surroundings.

Solution

In keeping with their tradition of providing innovative, engineered solutions, Maccaferri Africa/African Gabions proposed the use of the MacWall Compac System to address the design and construction complexities inherent in the project. Extensive stability checks of various cross-sections were carried out by the Maccaferri Africa /African Gabions technical team using in-house design software.   The final design solution consisted of a combination of MacWall Compac units and geogrid reinforcement of varying lengths based on the height of the structure. Through detailed computational analysis, the length of reinforcement was optimized to accommodate space and economic restrictions. For the 4m high, 7m long freestanding section of wall, a more involved approach was adopted. Since the sump area was located immediately behind the MacWall, the use of geogrids was not feasible. Instead, the units were designed with vertical steel reinforcing bars placed through them and keyed into a concrete leveling slab. A single skin brick wall was constructed behind the MacWall and bonded together with 25MPa low slump concrete. The steel rebar within the MacWall units was anchored to the reinforcement within the brick wall with steel ties at regular intervals.

This site is registered on wpml.org as a development site.