Officine Maccaferri
UK & Ireland
COUNTRY

Login

Lost your password?

Retaining Structure: the New Motorway Junction with Maccaferri’s products

Retaining Structure: the New Motorway Junction with Maccaferri MacRes®, Paraweb,Green Terramesh®, Paragrid,Gabions

Problem

An additional Motorway junction was required on the M54 in Staffordshire to service a new 91 hectare industrial, commercial and technology  park constructed immediately to the south of the motorway. With space extremely limited main contractors Birse had to find a way to install the main access road, two elevated roundabouts and a motorway over-bridge together with attendant on and off slip roads, all within a slim corridor each side of the existing carriageways. To add further complication the construction had to work around the boundary fence of a nearby haulage yard and a high capacity gas main which could not be moved and had to remain operational throughout the build.

Solution

Main contractor Birse turned to Maccaferri to deliver a multi element design, supply and installation package comprising reinforced soil abutments to the overbridge using MacRes® concrete panels; steep sided slip road ramps constructed in Paragrid geogrid reinforced Green Terramesh® units and a further slip road ramp supported to one side by a retaining wall of stone filled Gabion baskets. Approximately 300 sqm of MacRes® concrete panels were used to construct the bridge abutment facings. These were installed in conjunction with Paraweb geogrid reinforcement placed between layers of compacted backfill. The 186m long eastbound off-slip and 35m long on-slip ramps running to the northern edge of the existing carriageway were constructed using steeply sloping opposing walls with layers of 5m length Paragrid® reinforcement and compacted backfill. The Green Terramesh® system promotes rapid establishment of vegetative cover which helped the site quickly blend in with the surrounding landscape. To slot the westbound access slip from the existing M54 Junction 2 between the haulage yard and the carriageway a 3m high,149m long Gabion wall was constructed.

If you would like to find out more about the Gabion Installation Training, you can fill this form  and you will be contacted by our representatives as soon as possible to give you all the information you need

All Rights Reserved © Officine Maccaferri Spa 2018 P.IVA IT 02145540379

Share This