Officine Maccaferri
UK & Ireland
COUNTRY

Login

Lost your password?

Bridging the gap at Sunday’s Hill bypass in Hampshire to reinforce infrastructure for new housing

macwall_paralink

Bridge abutment at new ecologically sensitive development in Southampton built using Macwall, sitting over Paralink LTP

Maccaferri Construction was appointed by Breheny to build the new Sunday’s Hill bypass in Hampshire from Pylands Lane to Heath House Lane, Bursledon near the M3 – M27 intersection. The road reinforces the local infrastructure related to the new development of 1,350 new homes on the site of a former golf course at Boorley. The development is being built by a consortium, comprising of Bovis Homes, Bloor Homes and Linden Home.

The new bypass is 1.1 km long with a 20m single-span concrete bridge on green field land to open up much-needed housing development in the area. The site is ecologically sensitive and a great deal of work has been needed to preserve the local flora and fauna. The bridge also allows bats and other wildlife to traverse the valley of their natural habitat whilst avoiding vehicular traffic.

The approach embankments to the bridge were done with Macwall BBA. The Macwall for the approaching bridge ramps had a maximum height of 11m for a total length of approx. 100m in length.

The MSE abutment walls were designed by specialist geotechnical designer Gavin and Doherty Geosolutions Ltd. (GDG) coordinating with principal designer SMA and OPUS.

Due to the challenging ground condition and loading involved, the Mechanically Stabilised Earth (MSE) walls were supported by Paralink placed over the piled foundation acting as a load transfer platform.

The Paralink plus Macwall solution was also designed to support, as part of the construction works, a crane for moving bridge elements into place. A load of maximum pressure 198kPa was transferred to four steel bearing plates over the designed MSE wall.

Works were completed in May 2018 by us demonstrating yet again how we can efficiently engineer in an ecofriendly manner a very challenging and complex project. The project was not only demanding from a geotechnical point of view but also from the construction and health & safety aspects, as the MSE wall and the Paralink foundation were installed into very tight spaces.

All Rights Reserved © Officine Maccaferri Spa 2018 P.IVA IT 02145540379

Share This