Officine Maccaferri
INDIA
COUNTRY

Login

Lost your password?

MaccaferriIndia builds a Paramesh Wall to secure a built Hajj House in Kerala

Paramesh wall - IN

The Paramesh Wall structure designed under challenging conditions, continues to function 5 years after having been installed, and has in the meantime blended with the environment.

The Haj Committee has developed a Hajj house at Calicut, Kerala. The purpose of the house is to provide accommodation to the Hajj bound Muslim people. There was large difference between the proposed finished level and the existing ground level, varying from 8m to 13m, with exposed rock located at the current ground level in the vicinity of the building. In light of the urgency of the construction, a temporary solution that consisted of dumping a large quantity of soil to create a passage and prepare the area for the future road.

Unfortunately, the deposited soil started to slide, thus endangering civilians and access to the buildings. The hazard called for a suitable retention measure to support the slope. In a place like Kerala where heavy monsoons occur over a time span of three to four months, lateritic deposits often suffer greatly. The heavy rains and strong winds reduce its overall strength and its cohesive characteristics. The soil in the surrounding area of the Hajj house suffers the same perils as it too is lateritic in nature. Lateritic soil also has an unusually high shear strength in dry conditions that is reduced dramatically when it comes into contact with water and humidity. In light of these geological challenges, a flexible structure with enough permeability to dissipate excess pore water pressure that is bound to develop during monsoon seasons and also retained the fill is the ideal solution.

Considering the:

  • height requirements
  • expected loads
  • site constraints
  • clients requirements

Maccaferri proposed a Paramesh Wall System made up of “Paramesh”; Paralink, and Gabion faced Terramesh. This system has the obvious benefit of quick installation and user-friendliness. The Paramesh system consists of Terramesh units with a gabion facia and an integrated double twist mesh geogrid tail functioning as secondary reinforcement and a ParaLink geogrid as the primary reinforcing element. A non-woven geotextile was used behind the gabion facia units to act both as separator and filter fabric, which allows free movement of water and prevent backfill soil from entering into the voids in between the stone filling of the gabions facia.

By using Maccaferri’s solution, the client only had to spend half of the cost they would be paying were they to use a conventional solution such as a RCC wall which was also considered. Simple drainage arrangements were provided on top of the slope and within the structure in anticipation of heavy pore water pressure.

We recently revisited this structure which was completed in 2011 to ensure that it continues to function at high capacity, maintaining the safety of civilians. Vegetation has grown all around the structure in the five years since the construction of the structure. This positive phenomenon exemplifies how Maccaferri’s Solutions can blend over time exceptionally well with the environment.

For more information, please contact us.

All Rights Reserved © Officine Maccaferri Spa 2018 P.IVA IT 02145540379

Share This