Officine Maccaferri
BALKANS
Hyr
Vendi

Hyr

Diga e Komanit Merr Rrjedhje të Pastër

gabion-weirs

Mbetjet e shkarkuara nga një lumë i afërt duhej të pastroheshin vazhdimisht. Zgjidhja më e mirë erdhi në formën e një barriere me Gabion.

Gabionët e Maccaferrit u zgjodhën për të mbrojtur liqenin artificial Koman dhe stacionin e rëndësishëm të tij nga rrjedhat e mbeturinave. Si pjesë e projektimit është ndërtuar një barrierë me gabion dhe një mbrojtje gjatësore pranë hidrocentralit.

Stacioni Elektrik Koman është një digë hidroelektrike në lumin Drin. Ndërtuar mes viteve 1979 dhe 1988, struktura e gjatë 130 metra është afër fshatit Koman, në Shqipërinë e veriut. Komani është një digë e mbushur me shkëmb, e përbërë nga materiale të mbushura me tokë. Kjo është e dyta nga tre diga në lumin Drin, me një tjetër në rrjedhën e sipërme dhe një në drejtim të rrymës. Së bashku të tre digat japin jetë për lumin Drin, i cili është një trup artificial i ujit.

Kodra të dendura të pyllëzuara, shpatet vertikale dhe një luginë të ngushtë e rrethojnë zonën. Sezoni i dimrit është veçanërisht i rrezikshëm, pasi përreu rrjedh nëpër male dhe shkarkohet në lumin Drin.

Dimrat e gjatë të Pukës aty pranë prodhojnë shumë borë dhe akull. Pasi kjo fillon të shkrijë, rrjedha forcon në drejtim të digës.

Pritat me gabionë ishin të dizenjuara në mënyrë specifike për të parandaluar rrjedhjen e ngurtë në liqen artificial. Gabionët tanë kombinojnë performancën afatgjatë dhe ndikimin e ulët mjedisor në ambientet rrethuese. Në të vërtetë, karakteristikat e veshjes me tela gabion rrisin performancën e strukturës kundër gërryerjes dhe sulmeve kimike. Për më tepër, strukturat gabion janë fleksibile dhe të përshkueshme duke lejuar zhvillimin e natyrës dhe filtrimin e ujit, duke mos shkaktuar presion hidrostatik.

Mbikëqyrja e këtij projekti ishte Korporata Elektroenergjiatike Shqiptare (KESH), e cila monitoron të gjitha rehabilitimet e digave kryesore në vend. KESH menaxhon stacionet e energjisë në lumin Drin. Ata ishin pjesë e zbatimit të pritës me Gabion, duke matur 11 metra në lartësi, 80 metra të gjatë dhe një mbrojtje gjatësore 250 metra. Diga u ndërtua nga Alb-Building shpk, i cili rindërton infrastrukturën ekzistuese të Shqipërisë në të gjitha llojet.

Për informacione të mëtejshme rreth aplikimeve tona, ju lutemi na kontaktoni.

All Rights Reserved © Officine Maccaferri Spa 2022 P.IVA IT 02145540379

Share This